Problemer med søvnbesvær? Sådan kommer du over det

Foto: Shutterstock.com

Søvn er noget af det vigtigste i livet, det danner et fundament for vores dag, og alle ved at en god nats søvn kan gøre en kæmpe forskel på både ens humør og ens friskhed.

Man kan ofte komme ind i perioder, hvor man ikke kan sove, og det kan være rigtig frustrerende. Når man ligger i sengen kan man prøve lige så hårdt man kan på at sove, men de vil næppe gøre at man falder hurtigere i søvn. Fordi søvnen hænger så meget sammen med ens sundhed og generel dagligdag, så er der mange ting man kan ændre på, hvis man vil forbedre sin søvn. 

Hvis man vil ændre sin søvn, er der meget man kan gøre ved det inden man går i seng. Et eksempel på ting du kan gøre, kan du læse om i denne tekst. Man kan også læse om de bedste senge på markedet på sengeguruen.dk, hvis man vil vide mere om, hvor man kan finde kvalitetsenge.

Find den helt rigtige seng

En ting der har stor indflydelse på vores søvn, er sengen. Derfor kan det være smart at undersøge, hvilken seng der fungerer bedst for en, og om man eventuelt skal opgradere sin seng.

Det vigtigste at overveje når man kigger på senge er, hvilket hårdhed/blødhed man skal have sin seng i. Her har man ofte allerede personlige præferencer, ellers kan man tage til en sengebutik og prøve forskellige senge. Det kan gøre en kæmpe forskel fra en gammel madras med buler i, der kan distrahere når man forsøger at falde i søvn.

Det kan godt være, at man kommer til at betale lidt flere penge end normalt, men hvis man vil have en kvalitetseng så kan det være nødvendigt at betale mere. Heldigvis er madrasser noget man har i lang, lang tid, og derfor er det en god investering.

De helt rigtige omstændigheder

Det er især essentielt, at man har de helt rigtige omgivelser for at falde i søvn.

Når man har fat i den helt rigtige seng, er alt det uden om sengen også vigtigt. Især temperaturen har en stor indflydelse på hvordan man sover. Der skal faktisk være en del koldere end man tror. Omkring de 18 grader er perfekt for en god nats søvn.

Man sover også bedst i mørke da dette signalerer til hjernen, at det er tid til at falde i søvn og derved kan den udløse serotonin der kan hjælpe dig med at falde til ro. Så sørg for at få nogle ordentlige gardiner, der kan lukke solen ude og elles så sluk for tv, konsoller og mobiler, der kunne forstyrre med deres lys.

Inden man går i seng

Din mobil kan også have stor effekt på hvordan du sover. Det er anbefalet, at man lægger alle sine elektroniske apparater væk 2 timer før man lægger sig til at sove. Det kan virke forstyrrende for hjernen med alle de indtryk man får på de sociale medier osv. Så tag hellere fat i en bog, og læs den inden du lægger dig til at sove, så vænner hjernen sig til at slappe lidt mere af og har derfor nemmere ved at glide ind i søvnstadiet.

Man kan også falde i søvn til musik eller en podcast eller afslappende lyde. Dette kan hjælpe, hvis man er lidt for god til at komme til at tænke for meget over ting mens man skal falde i søvn. På den måde kan man have lidt baggrundsstøj, så man ikke er helt alene med sine tanker.

Mange benytter sig også, at meditation før sengetid så man lige kan få renset hovedet, og afslappet kroppen og på den måde er klar til at falde i søvn.