Ny fotobog skildrer Esbjergs vigtigste erhverv

Foto: Fiskeri- og Søfartsmuseet

Fiskeri- og Søfartsmuseet har netop udgivet en flot og fascinerende fotobog om livet som fisker. Stærke portrætter og ærlige fortællinger om livet bringer os tættere på et voldsomt erhverv, der mere end noget andet formede Esbjergs selvforståelse.

Når studenterne om lidt kravler op og hilser på Kong Christian på Torvet i Esbjerg, så vil flere af dem aldrig have hilst på en fisker. De vil aldrig have hørt dieselmotorens dunken og fiskeauktionarius’ råben. Aldrig mærket dunsten af et succesfuldt togt eller leget gemme mellem stabler af sildekasser. De vil aldrig have oplevet havnens fascinerende liv, for fiskeauktionen lukkede det år de lærte at gå, og med det sluttede en æra i danmarkshistorien.

Esbjerg fejrede 150 år i 2018 – samme år som Fiskeri- og Søfartsmuseet fejrede sit 50-års jubilæum. I den anledning skabte museet jubilæumsudstillingen Danmarks Vildeste Fiskereventyr som en hyldest til de mænd, som udgjorde et enestående hjørne af den nyere danmarkshistorie. I ingen anden by har fiskeri og fiskere formet dagligdagen og den moderne udvikling som i Esbjerg. Og fiskerne rækker stadig langt ind i Esbjergs selvforståelse og tilgang til tidens udfordringer.

Personlige beretninger dokumenteret

Fotografen Jes Larsen og museets historiker Søren Byskov har arbejdet tæt sammen med tidligere fiskere. 

”Sammen har de skabt et enestående dokument på det mandsmod og den snarrådighed, som fiskeriet krævede. Når himmel og hav stod i et. Når jagten på fangsten fik blodet til at bruse. Og når investeringer i ny teknologi og kvoter gav de største bekymringer.” udtaler museumsdirektør, David Dupont-Mouritzen.

Troen på morgendagen

Den unge generation er mere end nogen anden bekymret for fremtiden. Giv denne bog til de nye studenter. Her kan de finde ro i, at andre har stået i store udfordringer, men kommet ud på den anden side med ilden i øjnene og troen på morgendagens togt i behold. 

”Danmarks vildeste fiskereventyr er et råt stykke Danmarkshistorie, der bringer dig i selskab med en håndfuld seje og vejrbidte eventyrere. Ikke dem du møder i fjernsynet, men de stille slidere, der har kæmpet for livets ophold på søen uden for mediernes søgelys. Der er faktisk mange ligheder mellem de sibiriske jægere, jeg har studeret, og fiskerne fra vestkysten: Kampen mod og med naturen, raffinerede teknikker og et stærkt fællesskab. Denne bog vækker deres historier til live," mener Rane Willerslev, direktør, Nationalmuseet

Ulla Tofte, direktør CEO, M/S Museet for Søfart, er også begejstret. Hun udtaler:

”Danmark er en søfartsnation og for de fleste er søfarten noget med skibe, fragt og fisk. Det store fiskereventyr i Nordsøen og langs den jyske vestkyst var ikke bare et lokalt fænomen, men havde betydning for hele landet og bidrog til vækst og udvikling i Danmark gennem hele det 20. århundrede. Men hvad ved vi egentlig om fiskerne selv? Om de mennesker, der drømte stort, satsede, fejlede eller sejrede – kort sagt om alle dem, hvis skæbner hænger uløseligt sammen med fiskeriet? Danmarks vildeste fiskereventyr går bag om skibe, kvoter og fiskeauktioner og stiller i stedet skarpt på fiskerne selv. Med en fantastisk billedside og fremragende udvalg af citater og tekster, føjer bogen dermed et vigtigt nyt kapitel til historien om Danmark som søfartsnation – billedet af de mennesker, der skabte eventyret.”

Fiskeri- og Søfartsmuseet er Danmarks museum for relationerne mellem mennesket og havet. Som siden 1968 har samlet og formidlet Danmarks maritime historie. Gennem indsamling af genstande, dokumenter og beretninger puster museet liv i fortællinger om danskernes fælles kultur- og naturarv. En arv, vi aktivt bruger til at forstå og formidle fortiden, medfortolke nutiden og sætte ringe i vandet for fremtiden.