Romantik i Fiskeri- og Søfartsmuseets Sælarium?

En spættet fynsk sæl ved navn Arn er flyttet ind i Fiskeri- og Søfartsmuseets Sælarium.

Den spættede sæl Arn ankom til Fiskeri- og Søfartsmuseet den 20. november.

”Til at starte med skal Arn gå i vores karantæneområde, som ligger i direkte forbindelse med sælariet” fortæller biolog Charlotte Bie Thøstesen.

På den måde kan Arn i ro og mag vende sig til sine nye omgivelser, før han introduceres til sælariets andre beboere Pebbles, Rasmine og Else, som på nuværende tidspunkt må nøjes med at hilse på klassens nye dreng gennem gitteret til karantæneområdet.

Skæbnen ville at Pebbles gamle partner Leo døde i 2017. Og det er med håbet om at Arn kan blive Pebbles nye partner, at han er ankommet til Esbjerg.

”Nu må vi håbe, at Pebbles falder for veltrænede Arn, så vi igen kan få sælunger. Fjord&Bælt træner deres sæler på højt plan i forskningsøjemed, og forhåbentligt får den pæne adfærd også Arn til at fremstå som en gentleman i Pebbles øjene” griner biolog Charlotte Bie Thøstesen.

Rasmine og Else, der begge er gråsæler, må nøjes med tante-tjansen.

Fra Kerteminde til Esbjerg

Museets nye sæl Arn er født på Fjord&Bælt i Kerteminde. For at Fjord&Bælt kan undgå indavl blandt deres sæler, skulle Arn flytte hjemmefra før han blev kønsmoden ved 4-6 års alderen. Det er ganske almindeligt, at akvarier og Zoologiske haver udveksler sæler for at undgå indavl.

”For eksempel kan du finde efterkommere af Fiskeri- og Søfartsmuseets sæler i blandet andet Skotland, Italien og Frankrig” fortæller biolog Charlotte Bie Thøstesen.

Smuglet ind

”Arn er en meget modig sæl, så han falder hurtigt til. Hans nysgerrige og tillidsfulde natur gjorde det let at flytte ham. Han lærte lynhurtigt at gå i transportkassen, så forberedelserne var lette for os”, lyder det fra træneren Josefin fra Fjord&Bælt.

To trænere er fulgt med Arn, der ankom med stor diskretion, så der kunne være mest mulig ro omkring Arn i de første dage.

”Vi har med vilje ikke fortalt, præcis hvornår han ville komme – men nu er vi klar til at vise ham frem. Afspærringen mod karantænen bliver fjernet inden længe, så kan han komme ud og lege med de andre sæler” lyder det fra en glad biolog Charlotte Bie Thøstesen.

67 unger født i Sælariet

I 1976 blev Sælariet på Fiskeri- og Søfartsmuseet indviet. Det var starten på et helt nyt kapitel i museets historie. Lige siden har sælerne og Sælariet været en vigtig del af museets identitet og ansvarsområde.

Sælerne trives i Sælariet, og derfor er der gennem tiden kommet mange sælunger til verden. Indtil nu er der født 67 sælunger i Sælariet.