Ungebyråd jagter den bedste idé - og 200.000 kroner

I 2017 meldte de unge byrødder positivt tilbage på oplevelsen med Ungebyrådet, hvor de fik indblik i den politiske proces og samtidig selv blev hørt og fik indflydelse. Foto: Torben Meyer, Esbjerg Byhistoriske Arkiv.

Ungebyrådet 2018 er mandag den 19. november klar til en hel dag fuld af lokalpolitisk action, og de 26 unge byrødder har masser af spændende ideer. Allerede samme aften kårer det rigtige byråd et vinderprojekt, som får 200.000 kr.

De unge sprudler af entusiasme og ideer til at gøre Esbjerg Kommune til et endnu bedre sted at bo og være ung. Det viser idékataloget for årets ungebyråd, der mandag den 19. november indtager Esbjerg Rådhus og byrådssalen. Hvad for eksempel med en drive-in-biograf ved Skibhøj? Et havnebad på Esbjerg Havn? En ziplinebane, der er en slags svævebane med forhindringer i en af kommunens skove? Ordblindetest af alle elever i folkeskolen? Eller projekt Ung-å, som skal skabe mere liv ved åen i Ribe.

En tur i Løvens Hule

Ungebyrådet 2018 er sammensat af 26 unge fra kommunens folkeskoler og ungdomsuddannelser, og på forhånd har de sendt i alt 12 spændende projekter ind til et idékatalog. De unge vælger selv fem projekter, som de arbejder videre med i grupper, inden de skal en tur i Løvens Hule, hvor de tre bedste ideer skal stå deres prøve for de politiske udvalgsformænd. Efter aftenens byrådsmøde fremlægger Ungebyrådet ideerne for det rigtige byråd, som vælger et vinderprojekt og giver 200.000 kroner til at føre ideen ud i livet.

Ungebyrådet blev for første gang holdt i 2017, og her vandt ideen om at etablere et street food sted i Esbjerg. Det faldt heldigt sammen med et initiativ i erhvervslivet, og Ungebyrådet har derfor sat sit præg på indretningen af Street Food Esbjerg.

Proces på én dag

Ambitionen med ungebyrådet er at fange de unges interesse for kommunalpolitik. Hele processen er kogt ned til én dag, og derfor er der kort vej fra idé til beslutning.

"Tilbagemeldingerne fra sidste års ungebyråd viser, at vi har knækket koden og lykkes med at engagere de unge i den her proces. Det er vigtigt, at de har et forum, hvor de kan komme til orde og sætte de emner på dagsordenen, som betyder noget i deres liv og dagligdag. Det vil vi meget gerne lytte til, og de byder ind med et friskt pust og ny energi. Samtidig er det selvfølgelig en stor bonus, at de faktisk også reelt kan få indflydelse og får en pose penge til at føre en god idé ud i virkeligheden," siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).