Esbjergs timepris topper i Sydjylland

Esbjerg Byhistorisk Arkiv

Alle, der vil bygge i Esbjerg, skal i gennemsnit betale 808 kroner per time, kommunen bruger på at sagsbehandle byggetilladelsen, mens det i Vejen koster 580 kroner i gennemsnit per time. I Billund, Haderslev og Sønderborg laver kommunerne byggetilladelsen gratis. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri.

Uanset om du skal bygge en ny lagerhal eller et nyt parcelhus, så har Billund, Haderslev og Sønderborg kommuner gjort det gratis at få en byggetilladelse. Derimod koster det i gennemsnit 808 kroner per påbegyndt arbejdstime i Esbjerg, mens Vejen Kommune leverer den samme service til i gennemsnit 580 kroner per time.

Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri over de gennemsnitlige timepriser, som kommunerne tager, når de sagsbehandler byggetilladelser til enfamilieshuse, landbrugsbygninger, fabriksbygninger og etagebyggeri.

"Jeg mener, at timeprisen som udgangspunkt ikke bør ligge over 600 kroner, og størstedelen af vores kommuner må dermed siges at tage en timepris i den høje ende. Det gælder i hvert fald Esbjerg, Fredericia, Kolding, Tønder og Vejle. I sidste ende er det selvfølgelig den samlede regning, som kommunen sender afsted, som skal ligge på et rimeligt niveau. Et ukompliceret byggeri som fx et parcelhus bør ikke koste mere end allerhøjst 6.000 kroner og i mange tilfælde mindre. Så hvis kommuner med en høj timepris kan sagsbehandle hurtigere og dermed holde samme prisniveau som i andre kommuner, så er det selvfølgelig i orden," siger formand for Dansk Byggeri Sydjylland, Michael Mathiesen.

Kommunerne må ikke tjene penge på at sagsbehandle byggesager, og de må derfor kun opkræve et gebyr svarende til de udgifter, som de har på selve sagsbehandlingen.

"Derfor er det altid en god ide, at kommunerne tjekker deres timepris en ekstra gang og ser, om udgifter og indtægter passer sammen," siger Michael Mathiesen.

Billund, Haderslev og Sønderborg er tre ud af 22 kommuner i Danmark, som sagsbehandler alle byggetilladelser uden beregning.

"Det er en varm velkomst til alle dem, som vil bygge, at kommunen leverer tilladelsen gratis. Det tror jeg, at alle vil opleve positivt. Men selvom den er gratis, er det vigtigt, at ventetiden ikke er for lang, for en gratis tilladelse er ikke meget værd, hvis man skal vente i månedsvis på den," siger Michael Mathiesen, formand for Dansk Byggeri Sydjylland.