Villy Søvndal: Jeg vil være borgmester

Foto: Region Syddanmark

Tidligere udenrigsminister og formand for SF, 68-årige Villy Søvndal er måske på vej til at gøre comeback på den store politiske scene i Danmark. Han vil være borgmester.

I midten af 00'erne florerede den såkaldte Villy-effekt i dansk politik. Måske er effekten på vej tilbage, for nu vil Villy Søvndal være borgmester i Kolding. Det skriver TV SYD

Som formand for SF tog Villy Søvndal partiet til nye højder i både meningsmålinger og ved valgurnerne. Det kulminerede med, at han, efter et tæt parløb med Socialdemokratiet, blev udenrigsminister i Helle Thornings-Schmidts regering efter valget i 2011.

Allerede lidt over to år inde i regeringssamarbejdet trak han sig helt fra dansk politik. Men nu vil Villy Søvndal tilbage til de magtfulde taburetter og være borgmester i Kolding kommune, hvor han også er bosiddende - i Sønder Bjert sydøst for Koldning.

- Kandidaturet bunder i, at jeg har fået mange henvendelse fra folk, der gerne ser mig som borgmester i Kolding. Personligt synes jeg også, at Kolding trænger til flere og nye visioner for, hvor man gerne vil hen. Det har det nuværende flertal med Venstre og Dansk Folkeparti ikke formået, siger Villy Søvndal til TV SYD og fortsætter:

- De er ikke gode nok til at gå i dialog med borgerne. På det seneste har der været nogle dårlige sager, og jeg synes, der mangler noget demokratisk dannelse, siger den tidligere SF-formand.

 

 

Tur-retur

Efter valget i 2011, hvor Villy Søvndal blev udenrigsminster, startede samtidig en nedtur for SF og Villy Søvndal. Folkesocialisterne tabte terræn hos vælgerne, efter at de måtte sluge en række store kameler for at være med i regeringssamarbejdet. Allerede året efter valget trak Villy Søvndal sig som formand og i 2013 takkede han helt af i dansk politik, som følge af en blodprop i hjertet.

Siden kommunal- og regionsrådvalget i 2017 har Villy Søvndal siddet i Region Syddanmarks regionsråd for SF. Det sæde forlader han, hvis han bliver borgmester i Kolding ved næste kommunalg, der finder sted den 16. november 2021.

Villy Søvndal har en fortid i byrådet i Kolding i perioden 1982-1994. Oprindeligt er Villy Søvndal født og opvokset i Struer, men startede i 1976 på Kolding Seminarium, hvorfra han også fik sin læreruddannelse i 1980.