Hvor meget søvn har du brug for?

Foto: Shutterstock

Annoncørbetalt indhold

Søvn er ikke kun noget, der skal overstås. Søvnunderskud påvirker dig både fysisk og mentalt.

Hvorfor er søvn vigtigt?

Hukommelse. Alt hvad du lærer i løbet af dagen, har brug for at blive opbevaret et sted. “Det opbevares da i hjernen,” tænker du. Ja, men uden søvnen kan du nemt miste det igen. Hjernen har nemlig brug for søvnen til at kunne organisere og lagre alle de brugbare informationer i den dybe hukommelse. Tænk på det som når du tager notater til senere brug. Hvis du skulle huske på alting hele tiden, ville du brænde helt ud i skolen, på arbejdet og i hverdagen. Der skal jo også være plads til nye idéer.

Produktivitet

Som fortsættelse til ovenstående har du brug for en frisk og klar hjerne, når der skal arbejdes igennem. Uden nok søvn mister du måske motivationen til at være produktiv, hvilket fører dig ind i en ond cirkel af tidsnød i opgaverne og for lidt søvn på grund af forsinkede deadlines. En træt hjerne arbejder ikke nær så koncentreret som en frisk.

Stress

Du har nok gættet det allerede, da den onde cirkel blev nævnt. For med en hjerne, der kun kører på halv kraft og en downloadhastighed på mindre end 1 MB i timen, når du ikke alt det, du har sat dig for. Du ender med at føle dig stresset og ikke nok med det, øger du chancerne for at vække kæmp og flygt responsen i din hjerne. Der bliver altså fyret op for alarmberedskabet, alle mand på dæk! Nej, sådan er der ingen, der kan leve.

Hvor meget søvn har du brug for?

Det er meget individuelt, hvor meget søvn mennesker har brug for. Nogle kan klare sig med syv timer, mens andre foretrækker en stor portion timer mere end det. Du kan dykke dybere ned i det her: Så meget søvn skal du have. Hvis du virkelig vil vide, hvor meget søvn din krop skal bruge, kan du teste dig selv. Det er egentlig ret nemt. Find en weekend eller ferie, hvor du intet skal dagen efter og lad være med at stille vækkeuret. Læg mærke til din sengetid og hvornår du vågner af dig selv igen. Gør du det i nogle dage, regner du blot gennemsnittet ud, for flere ting kan påvirke din søvn, og så ved du, hvor meget søvn du har brug for. Søvn er en af nøglerne til vores veludviklede hjerner. Søvnen holder dig knivskarp og klar til at mestre enhver hindring og skillevej i livet.