Tips til en grønnere hverdag

Foto: Shutterstock

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Tev.media

Sidste år satte Esbjerg en plaststrategi i værk, som har til formål at gøre byen grønnere. Denne strategi gør Esbjerg til foregangskommune, når det kommer til at tage hånd om miljøet og skåne det for plastik. Som privat person findes der dog også en del, du kan gøre, hvis du vil bidrage til mere bæredygtighed. Her får du små, nyttige tips til, hvordan du kan skabe en grønnere hverdag. 

Brug vand med omtanke 

Vand er kilden til liv. Så såre simpelt er det. Uden vand ville vi ikke have noget at drikke, vi ville ikke have fødevarer til middagsbordet, og vi ville ikke kunne tage os et bad. Realiteten er dog den, at kun 2,5% af Jordens vand er ferskvand, og kun 0,007% af det ferskvand er drikbart. Det er et tal, der taler for, at vi så absolut bør gøre en indsats for at spare på vandet og deri spare Jordens knappe og livsvigtige ressourcer. Du behøver langt fra at kaste dig over de store livsstilsændringer for at bidrage til at spare på vandet. Små tiltag har også ret. For eksempel kan du skifte karbad ud med brusebad og lukke for vandet, mens du sæber dig ind. Et grønt tip er desuden kun at vande have og blomster, når det virkelig er nødvendigt. Til vanding af have og blomster kan du indsamle regnvand, mens du inden for i hjemmet bør undgå at have at have vandhaner, der drypper eller toiletter, der render. Start desuden kun vaskemaskinen og opvaskeren, hvis maskinerne er helt fyldt op. Vasker du op i hånden, er et grønt tip at bruge en balje frem for at lade vandet løbe. 

Brug strøm med omtanke

Strøm er en uundværlig del af vores hverdag. Vi bruger den også lystigt. Især når den står på underholdning i de danske hjem. Faktisk går helt op til 35% af danskeres strømforbrug på tv, computer, spillekonsoller og lignende. Der er da også meget god underholdning at bruge tid (og strøm) på. Streamingtjenester forkæler os med den ene gode serie efter den anden. Imens tilbyder online platforme et hav af casinospil, som kan spilles både via computer, tablet og mobil, og spillekonsollerne; ja de bliver kun mere og mere udbredte i de danske hjem. Det er måske ikke så underligt endda, at der går en del strøm på at underholde os. Når det er sagt, så bør strøm så vidt muligt bruges med omtanke. I den sammenhæng er et godt tip til en grønnere hverdag at slukke helt for de elektroniske enheder, når de ikke bruges. I stedet for at sætte tv’et på stand-by, kan du slukke på kontakten. Det samme kan du gøre med computeren, spillekonsollen og anlægget. På den måde sparer du på elregningen, mens du samtidig bidrager til mere bæredygtighed.  

Køb lokalt, økologisk og mindre kød

En god måde at bidrage til større bæredygtighed og skabe en grønnere hverdag, er ved at sætte fokus på dine indkøb af madvarer. Esbjerg har rigtig mange gode, lokale og økologiske fødevarer - hvorfor ikke gøre dem til en naturlig del af hverdagen? Når du handler lokalt, reducerer du blandt andet behovet for langvejstransport. Mindre transport betyder langt mere bæredygtighed. Når du handler økologisk, støtter du op om et bæredygtigt landbrug, der tager hånd om miljøet, naturen, klimaet og dyrevelfærden. Apropos sidstnævnte, så kan du også skabe en grønnere hverdag ved at skære ned på forbruget af kød og mejeriprodukter. Kød og mejeriprodukter er store syndere, når det kommer til udledningen af CO2. Jo mindre vi bruger af det, jo mere vil Jorden og klimaet takke os. Og det er faktisk blevet rigtig nemt at spise mindre kød og mejeriprodukter. Markedet bugner nemlig af gode og velsmagende erstatningsprodukter. Altså er det efterhånden kun en lille ændring i mentaliteten og vanerne, der skal til for at skabe en grønnere hverdag. 

Kort sagt og resumerende er der altså en del, du som privat person kan gøre i hverdagen for at bidrage til mere bæredygtighed. Blandt andet kan du skabe en grønnere hverdag ved at spare på vandet og strømmen samt handle lokalt og økologisk og købe mindre kød og mejeriprodukter.